• Sitemizde hiç bir şekilde yasa dışı bahis ve kumar oynatılmamaktadır! BahisBonuslari.NET Sitesi, Türkçe dilini kullanan ve Türkiye dışında yaşayan kişileri bilgilendirmek amacıyla düzenlenmektedir. BahisBonuslari.NET sitesinde tanıtılan bahis firmaları Türkiye Cumhuriyeti kanunlarınca yasal olmayabilir, Türkiye'de ikamet eden ve paylaştığımız iddaa tahminlerini takip eden kişiler Sportoto bayileri olan; Bilyoner, Nesine, Tuttur, Birebin, Misli ve Oley web sitelerinden bahis yapmalıdır. Digitürk ve D-Smart gibi platformların sahip olduğu telif haklarından ötürü sitemizde yayınlarına yer verilmemektedir.

    Skype : live:.cid.a929326185b46229

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun vazgeçilmezi: Ramazan sofraları için yandı

aykut

New member
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun vazgeçilmezi: Ramazan sofraları için yandı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan tandır ekmeği, ramazan sofraları için yakılan tandırlarda imece usulü pişiriliyor.

irF6KhL38keGgkykv19vLQ.jpg

Kars'ın Sarıkamış ilçesine bağlı Yağbasan köyünde asırlardır devam eden tandırlarda ekmek pişirme geleneği ramazan ayı için başladı.Köyde bir araya gelen kadınlar, yüz yıllarca nesilden nesile aktarılan ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde ramazan sofralarının vazgeçilmezi kete ve tandır ekmeğini sabahın erken saatlerinde yakılan tandırlarda pişiriyor.
slzpYtYtA0agibT8fUn7GA.jpg

Hazırlıklara bir gün önce başlayan kadınlar, unu akşamdan eleyip sabah erkenden de hamuru mayalıyor. Hamurun pişirmeye uygun hale gelmesini beklerken tandırı hazırlamaya koyulan kadınlar, tezeklerle tutuşturularak yakılan ateş ile tandırı ısıtıyor.
NpozZOnl_0mVCmml5G9jPg.jpg

Tandırın ısısının yeterli seviyeye gelmesi ve hamurun istenen kıvama ulaşmasıyla tandırların sıcak yüzüne yapıştırılan hamurlar, yaklaşık 30 saniyede kabararak ekmek haline geliyor. Tandırda ekmek pişiren kadınlar hem ekmek ihtiyaçlarını karşılıyor hem de bu kültürün gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlıyor.Ekmek pişiren kadınlardan Aynur Öztürk, AA muhabirine, imece usulü tandırda ekmek pişirme geleneğini devam ettirdiklerini söyledi.
LfISMIHMK0y4VOEbNJOCyQ.jpg

Ramazan için asırlık tandırların yakıldığını ifade eden Öztürk, "Ramazana hazırlıklarımız başladı, komşularımızla bir araya gelip tandır ekmeği pişiriyoruz. Ramazan boyunca bu tandır ekmeğini tüketiyoruz. Tandır eğmeği babaanne, anneanne ve annelerimizden kalma bir gelenek, bu geleneği biz de devam ettiriyoruz." dedi.
j4FKlw2ENk2H0scypP4Tgw.jpg

Köy sakinlerinden Göktürk Öztürk de köydeki kadınların bu geleneği devam ettirdiklerini dile getirerek, "Fırından alınan ekmekler bir gün sonra bayatlıyor, onları tüketemiyorsun. Fırın ekmeği parçalanıyor, dökülüyor. Tandır ekmeğini bitene kadar taze tüketebiliyorsunuz." diye konuştu.
 
Üst