Rusya'nın tahıl anlaşmasından çekilmesinin ardından Ukrayna limanlarından ilk gemi ayrıldı. Romanya ve Bulgaristan karasuları içinde kalarak Türkiye'ye geldi, şimdi de Yunanistan'a doğru gidiyor. Ambarlı Limanı'na demirleyen dev kargo gemisi bir buçuk yıldır Odessa Limanı'nda bekletiliyordu.
Rusya'nın tahıl koridoru anlaşmasından çekilmesinin ardından Ukrayna limanlarından ilk kez bir ticari gemi ayrıldı.
Hong Kong bandralı 300 metrelik dev konteyner gemisi joseph Schulte, İstanbul Boğazı geçişini de tamamlayarak Ambarlı Limanı'na demirledi. Geminin Yunanistan'ın Pire limanına gideceği belirtiliyor. Kremlin yönetiminin 17 Temmuz'da tahıl anlaşmasından çekildiğini duyurmasının ardından ilk defa bir gemi yola çıktı. Dev konteyner gemisi Rus Donanması'nın tehdidi altındaki kritik yolcululuğunda bir müdahale ile karşılaşmadı.
Gemi, iki kez uluslararası sulalara çıksa da yolculuğunun devamında kıyıya 12 mil mesafede seyrederek Romanya ve Bulgaristan karasuları içinde kaldı. İstanbul Boğazı geçisinde, klavuz kaptan ve Kıyı emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı römorkörlerin eşlik ettiği gemi, 2 bin 114 konteynerle 30 bin tondan fazla kargo taşıyabiliyor. uzmanlara göre bu gemi,, Ukrayna'da mahsur kalan 60 geminin en değerlisiydi. Rusya’nın üçüncü ülke karasularında ticari gemiye müdahale etmesi Rus ticari gemilerinin yeni yaptırımlarla karşılaşması anlamına gelecekti. Tahıl anlaşmasından 17 Temmuz’da çekilen Rusya, 20 Temmuz tarihinden itibaren Ukrayna limanlarına giden ve çıkış yapan tüm gemileri askeri hedef sayacağını ilan etmişti. Gerekçe olarak bu gemilerle Ukrayna’ya silah taşındığı iddiasını ileri sürmüştü.
BAKANLIKTAN AÇIKLAMA
Konuyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Bugün saat 06.10’da İstanbul Boğazı kuzeyden giren Joseph Schulte isimli gemiye, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze ait KURTARMA-6 Römorkörümüz ile refakat ettik ve Kılavuz Kaptanımız ile kılavuzluk hizmeti verdik." denildi.
2 KEZ ULUSLARARASI SULARA ÇIKTI
Geminin yolculuğu sırasında 2 kez uluslararası sulalara çıksa da kıyıya 12 mil mesafede seyrederek Romanya ve Bulgaristan karasuları içinde kaldığı öğrenildi.
Tahıl koridoru anlaşması, 22 Temmuz Cuma günü İstanbul'da Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalandı. Rusya, gıda krizini bitirmeyi amaçlayan anlaşmadan çekildiğini duyurmuş ve daha önceden 2 kez uzatılan anlaşma 17 Temmuz'da sona ermişti.
RUSYA İÇİN ASKERİ HEDEF
Rusya, 20 Temmuz tarihinden itibaren Ukrayna limanlarına giden ve çıkış yapan tüm gemileri askeri hedef sayacağını ilan etmişti. Gerekçe olarak bu gemilerle Ukrayna’ya silah taşındığı iddiasını ileri sürmüştü...